Thursday, 3 March 2011

Suara Yaman

Pergolakan yg berlaku di yaman
Yaman???dengar cerita macam-macam perkara  yg berlaku  di Yaman,antaranya kematian,demonstrasi,tunjuk  perasaan dan pergaduhan….adekah itu semua betul?(that’s true?)adekah berita-berita yg digembar-gemburkan oleh Aljazeera?BBC?News Paper,semuanya seperti yg akan berlaku di Mesir dan Tunisia?

=)
Hehe…Memg ade baritanye benar dan ade juge ditambah-tambahkan,biasalah semua orng tahu Media kan!!!kalau x di tambah-tambahkan x (REAL ) namanye..so, ape2 berita yg positif dari Media kite ambillah sbg naklumat dan tauladan utk diri kita…(tukar topik)memg betul selepas apa yg berlaku di Tunisia,semua negara2 arab bangkit utk jatuhkan pemimpin-pemimpin mereka yg namanya sahaja ISLAM tapi sifat dan hatinya sudah seperti dirasuk yahudi,Mesir?sudah dijatukan dan harap nya pemimpin selepas ini adalah seorang yg  betul2  islam(ameen), dan sekarang pemimpin-pemimpin arab dalam pemprosessan  yg sedang dijatuhkan adalah Yaman dan Libya…

Libya…angka kematian sekrng cecah sampai 2000 lbih orang yg mati syahid, mereka dibunuh oleh pemimpin yg begitu kejam menggunakan jet dari udara, (name is gadafi)tapi semangat rakyat mereka x luntur sama sekali,demonstrasi tetap diteruskan,perjuangan utk mendapat kemenangan islam mesti diutamakan...insyaallah,allah sentiasa bersama mereka..

Yaman,nama ibu kotanya adalah Sanaa’, tempat dimana saya sedang mencari hala tuju,ketenangan dan menuntut ilmu sekarang ini..apa yg berlaku di sanaa’ sekarang nie, tak-lah seteruk mana seperti Libya dan Bahrain,memg ade berlaku kematian di sanaa’ nie tp dlm 2-3orang disebabkn tembakan yg di lepaskan oleh orang2  pro-kerajaan, kalau mereka berkumpul-pun dlm 2000-3000 orng sbb ni di kawasan Bandar,mereka x merasakan belenggu2 kemiskinan yg dirasakan  seperti mereka yg di belah2 kampung,(taiz dan aden) kalau di taiz dan aden berkumpul sahaja dalam 100 000-200 000 orang…angka kematian ,ada katanye 30-50 orang…itu maklumat yg saya dapat dlm surat kahbar dan media(hehe)..untuk update yg terbaru,rakyat Yaman akan buat demonstrasi secara aman dan tidak akan berlaku yg lebih2 sbb saya sendiri sudah meninjau keadaan di situ(just tangkp gambar) tapi tak-tahulah kerajaan nak buat apa selepas ini walaupun demonstrasi secara aman…..

Sedikit foto dinding
seorng pakcik mluahkan perasaan

assyahid

*Pemimpin  Yaman namanye –Ali Abdullah Salleh
*Pemerintahan-sudah 30tahun
*-sekutu- Husni Mubarak(mesir)
*kejayaan-mempunyai masjid sendiri yg  sehingga orang nak masuk tunaikan solat pun satu badan         kena scan….
                    -orang yg berpengaruh dalam kenteteraan
*rakyat-kebnyakkan miskin
             -elektrik ,kalau dalam 1 hari  x sah-lah kalau dalam 5-6 jam terpadam(dlm Bandar)kalau  kawasan kampong..taknyer 2-3 hari…

Manelah rakyat x marah???

Irhal  Ya Ali Salleh!!!                                                                                                                                                                                                       


No comments:

Post a Comment